BUDAPEST MUSEUM OF ETHNOGRAPHY

Terrain collaborated with Danny Forster Design Studio and ARUP in the design of Budapest's new Museum of Ethnography, which tells the story of a people through the medium of everyday objects.  Terrain brought to the table an understanding and sensitivity towards the site's position within the urban fabric.

The proposed building sits at the precipice of City Park, Budapest's largest urban green space, and the famous Art Nouveau quarters.  However, the site is cut off from the park by an important bus and tram route- one which the team did not find feasible to bury or reroute.  Aware that the project could easily become a pedestrian long, barrier to the park, the team's goal is to do the opposite: to make the museum an inviting gateway.  To this end, the project is separated into three elements: an exhibition wing to the east, a Conference Center to the west, and an Amenity Space at grade whose roof functions as a public plaza and bridge with interwoven walkways that link all three volumes, the park, and the city into one coherent complex.  The museum will be functionally folded into the park, with seamless movement from city street to urban green. Even for those who never choose to enter its galleries, the MoE will act as a familiar, well loved object for the people of Budapest- not unlike the everyday objects that it contains.

As part of the project's sustainable mission, Terrain developed a tiered wetland system inspired by the aesthetic of the Hungarian Steppes.  The wetland catches grey water and runoff, circulating it through a series of check dams and phyto-remediation before storing it for later use.

 

Location: Budapest, Hungary _Size: 3 Acres _Client: Museum of Fine Arts Budapest _Collaborators: Danny Forster Design Studio, ARUP _Status: Complete _Year: 2014 _Team: Steven Tupu, Liz Campbell Kelly, Scott Goodrich

As water moves through the levels of the site an ecological wastewater treatment system uses a series of constructed wetlands to filter the building's grey and stormwater, recaptures the filtered water and retains it for later site irrigation.  The building and landscape are integrated, and serve as a bridge over existing infrastructure connecting the city to the park.  Inspiration for the landscape form was taken from the Hungarian Steppes.