URBAN FOREST ATRIUM

Terrain designed a new landscape for a 13,000 square foot internal courtyard within a 1960's white brick residential apartment block in Manhattan. Located above an existing garbage below, the major challenge was to design a lightweight garden, while adding diversity and variety throughout the plantings.  The scope of the work also includes the re-design of two streetscapes at the northern a southern faces of the building.

Terrain developed a unique modular pre-cast planter system that could be deployed across the new waterproofing membrane and create a large diversity of planter geometries, sizes and permutations.  The development of this modular planter system is an extension of Terrain's ongoing research into cost efficient, modular landscape and site elements.

The planting design for this courtyard evolved around the idea of an urban forest and re-used most of the existing plantings that existed in the space.  The site receives a medium level of light, ideal for a forest under-story mix.  The plantings include groves of smaller trees including birch, serviceberry, magnolia and ornamental maples as well as a layer of ground-covers and low plantings of native ferns, woodland plants, hostas and hellebores.

 

Location: Greenwich Village, Manhattan,  NY _Size: 13,000 Square Feet _Client: Private Condo Board _Collaborators: Thomas Fenniman Architect (Architect) - Christopher Rome_Contractor: Skyline Restoration - Stephan Andreatos

Site Context: the atrium joins two large wings of a condominium building in Manhattan.

Site Context: the atrium joins two large wings of a condominium building in Manhattan.

Precast concrete curbs create soil volume above a parking garage.

Precast concrete curbs create soil volume above a parking garage.

Building Residents walk through the atrium and encounter the natural world on a daily basis.

Building Residents walk through the atrium and encounter the natural world on a daily basis.